....::: PENGIKUT :::....

13.5.13

PRU13: Kekalahan Yang Memenangkan


7 May 2013


Kekalahan yang memenangkan.

Kematian yang menghidupkan.

Kejatuhan yang membangkitkan.

Ya, saya juga geram, kecewa, sedih, resah dan gulana dengan keputusan PRU13 baru-baru ini. Malah, ketika pertama kali mendapat tahu yang Barisan Nasional berjaya membentuk kerajaan baru dengan undian majoriti mudah, entah mengapa, tiba-tiba hilang semangat saya. Terus saya ambil keputusan untuk masuk tidur pada malam keputusan tersebut diumumkan. Haha. 

Bangun pagi, membaca komentar-komentar di MukaBuku, jelaslan bukan saya sahaja yang kechiwa. Begitu ramai orang di luar sana yang tidak senang dan tidak berpuas hati dengan keputusan PRU13. Tidak kurang juga yang membuat pelbagai tuduhan dan dakwaan, merasakan PRU13 merupakan pilihan raya yang paling banyak penipuan dan pendustaan. Pilihan raya yang paling banyak jumlah hantu raya berkeliaran! Wahahaha.. 

Dalam situasi sebegini, sememangnya mudah untuk kita menanggapi apa yang berlaku dengan penuh emosi. Semua benda pon salah. Semua benda pon tak kena. Silap haribulan, pergi gerai pesan nasi lemak lauk sambal kerang pon kena tengking dengan makcik jual nasi lemak tu, sebab calon yang diundinya kalah. Peluh kecil. 

Dalam penulisan ini, saya ingin mengajak anda untuk kita menganalisa keputusan PRU13 secara lebih rasional dan bijaksana. Benarkah kekalahan yang berlaku adalah disebabkan oleh penipuan oleh pihak lawan? Apakah faktor yang menyebabkan berlakunya kekalahan? Siapa yang perlu dipersalahkan? Apakah solusi untuk ke hadapan?

Kalahkah PR?

Benarkah kita telah kalah? Melihatkan keputusan PRU13 yang lalu, meskipon Pakatan Rakyat gagal membentuk kerajaan pusat, dari segi faktanya, banyak pencapaian dan kejayaan yang telah berjaya dicapai jika hendak dibandingkan dengan PRU12. Jumlah kerusi parlimen meningkat dari 83 kerusi kepada 89 kerusi. Bilangan kerusi-kerusi Dewan Undangan Rakyat juga meningkat di seluruh negara. Yang paling menarik, jumlah undian secara keseluruan terhadap Pakatan Rakyat adalah lebih tinggi berbanding undian yang diterima oleh Barisan Nasional, menjadikan Pakatan Rakyat lebih popular daripada lawannya.

Maka, kalahkah PR..? 

Belum lagi dikira dengan kemenangan ahli-ahli parlimen yang bakal dan akan terus mengubah senario politik tanah air seperti Rafizi Ramli, Nurul Izzah, Lim Guan Eng dan Ustaz Nasaruddin Tantawi. Walaupon PR juga kehilangan tokoh-tokoh gergasinya dalam PRU13 ini seperti Dr. Dzulkefly Ahmad, Mat Sabu, Chua Jui Meng dan Salahuddin Ayub, jangan lupa BN juga mengalami krisis yang sama; Dato' Saifuddin Abdullah, Datuk Puad Zarkashi dan Datuk Chong Kong Ha, Datuk Seri Abdul Ghani Othman dan Datuk Wira Ali Rustam adalah antara nama-nama besar yang gugur dalam PRU baru-baru ini.

Maka kalahkah PR..? 

Sokongan rakyat juga tampak lebih padu kepada PR kali ini. Meski media-media perdana dikuasai oleh BN dan ratusan juta ringgit (Mungkin juga bilionan!) dihabiskan untuk menggerakkan jentera-jentera pilihan raya kali ini, nampaknya sebilangan besar rakyat Malaysia tidak terlalu mudah terpengaruh dengan pendekatan sebegini. Yang paling menarik perhatian saya adalah bagaimana pendekatan MCA yang memburuk-burukkan musuh utamanya, DAP, dalam siaran iklan di akhabr miliknya, the Star, gagal mempengaruhi undi kaum Cina apabila sebahagian besar daripada mereka mengundi DAP. 

Jadi anda beritahu saya; kalahkah PR...? 

Tsunami Cina?

Tidak tahu pula Tsunami boleh melanda negara China. Eh.

Dato' Sri Najib ketika membuat kenyataan akhabr sejurus BN diumumkan sebagai pemenang PRU13, dengan pantas meletakkan faktor 'Tsunami Cina' sebagai punca utama mengapa undian rakyat kepada BN semakin merosot. Kononnya, orang-orang Cina sudah beralih arah kepada PR dan tidak lagi mahu menyokong BN.

Dari satu sudut, ada benarnya pandangan ini. Orang-orang Cina memang sudah tidak lagi percaya kepada MCA dan Gerakan, lantas pilihan yang tinggal buat mereka adalah DAP dan rakan-rakan DAP dalam PR. Kerana itu kita melihat calon-calon DAP kebanyakannya bukan setakat menang, malah menang dengan majoriti yang sangat selesa ala-ala duduk di atas sofa dalam bilik berhawa dingin. Oh tidak dilupa air jus oren dan kacang cap Pagoda. 

Namun untuk mengatakan faktor utama kepada merosotnya sokongan rakyat kepada BN adalah disebabkan oleh beralihnya sokongan orang-orang Cina kepada PR semata-mata adalah tidak tepat sama sekali. Keputusan pilihan raya jelas menunjukkan, betapa di kawasan yang majoritinya Melayu, calon PR yang bertanding tetap menang, contohnya di Serdang. Atau Rafizi Ramli di Pandan, yang menang besar (majoriti lebih 20,000 undi) meskipon kawasan itu sebahagian besarnya didiami oleh orang Cina. 

Seperti yang ditegaskan oleh Karim Raslam, seorang penganalisa politik tersohor negara, "Elemen perkauman memang ada, tetapi amat penting juga untuk kita mengakui terdapatnya unsur pembahagian bandar-luar bandar dalam pilihan raya kali ini."

Yang jelas, mereka yang tinggal di bandar dan yang lebih terpelajar menyokong PR di dalam PRU kali ini. Di Sarawak contohnya, buat pertama kalinya PR memenangi lebih daripada 1 kerusi parlimen dan semuanya dimenangi di parlimen yang terletak di kawasan bandar. Kuala Lumpur juga menjadi bukti apabila sebahagian besar kerusi parlimennya dimenangi oleh PR. 

Kalau nak tsunami, ini adalah tsunami rakyat Malaysia dan bukan kaum Cina semata-mata. Jangan nak kerek sangat boleh tak..? 

Politik zaman sekarang tidak lagi macam dahulu. Jangan main dengan api perkauman boleh kan..? [Kredit]

BN menang dengan berdusta?

Tidak dapat dinafikan, terdapat unsur-unsur mencurigakan pada perjalanan PRU13 kali ini. Yang paling sahih adalah dakwat kekal yang tidak kekal, meskipon SPR berkali-kali menegaskan yang dakwat itu pasti akan kekal di hari mengundi yang sebenar nanti, etlis untuk tiga hari. Tipu gila. Kalau benar bagaimana si Bedah yang baharu sahaja mengundi, pulang ke rumah mencuci pinggan mangkuk dan dakwat di jarinya sudah hilang begitu sahaja..? Pppffftt.

Saya mengesyaki, pembekal dan pembuat dakwat kekal kepada SPR adalah pihak yang sama yang membuat biskut cokolat Chipsmore. Sekejap ada, sekejap tiada! Wahahaha. Dakwat tidak kekal. Yang kekal hanya dakwah. Eh. 

Begitu juga dengan beberapa kes penangkapan hantu yang berkeliaran di beberapa kawasan mengundi di sekitar tanah air. Ada hantu yang berasal dari Bangladesh, ada yang dari Myanmar dan ada juga hantu dari Nepal. Meriah gitu! 

Juga kejadian habis karan (Baca: Black-out) di beberapa pusat mengudi yang menyaksikan ninja membuang undi secara tiba-tiba. Sumpah lejen. 

Namun, pada pandangan saya, untuk meletakkan beban kesalahan kepada penipuan (jika benar) yang dilakukan oleh BN semata-mata adalah tidak adil dan tidak profesional. Ya, mungkin benar ada penipuan yang berlaku, tapi takkanlah faktor itu yang menjadi punca utama atau semata kepada kekalahan PR?

Sebagai permulaan, BN memenangi 133 buah kerusi parlimen, jauh meninggalkan PR yang berjaya merebut 89 kerusi. Terdapat perbezaan 44 buah kerusi di situ; bukan suatu jumlah yang kecil. 

Sayugia daripada sibuk menuding jari tak tentu hala, ada baiknya juga para pimpinan PR melihat kelemahan yang ada pada jentera pilihan raya mereka. Contohnya, tiga negeri yang paling banyak menyumbang kerusi kepada BN adalah Sabah, Sarawak dan Johor, Bagaimana sokongan di peringkat akar umbi kepada PR di ketiga-tiga buah negeri itu? Adakah sudah cukup kuat dan memberansangkan?

Pergeseran dan pertelingkahan yang berlaku sehingga ke saat hari mengundi di beberapa kawasan seperti Semenyih dan Kota Damansara sehingga menyebabkan berlakunya pecah undi juga perlu diberikan perhatian seriyes oleh pucuk pimpinan PR. Kajian yang terperinci dan adil juga perlu dilakukan dengan segera bagaimana Kedah boleh jatuh ke tangan BN.

Dan jika dilihat daripada jumlah kerusi yang dimenenangi oleh ketiga-tiga komponen parti dalam PR, PAS paling sedikit sekali yang berjaya memenangi kerusi pada PRU kali ini; suatu kemerosotan besar berbanding PRU12 yang sama sekali tidak boleh diabaikan. Di mana silapnya PAS? Apakah kelemahan ketara pada PAS sehingga menyebabkan prestasinya merudum begitu sekali..? 

Jangan marah orang PAS. Untuk kebaikan anda dan bersama juga! Lari jauh-jauh.

Ya, memang seronok dan mudah sekali untuk menyalahkan pihak lain, menuding jari dan melepas diri. Namun hal ini tidak akan menguntungkan sesiapa. Ada baiknya PR membuat 'pentaubatan nasional', refleksi diri dan muhasarawak sendiri untuk memperbaiki mana-mana kelemahan yang ada dan memperkuatkan lagi pakatan yang telah dibina bagi menghadapi PRU 14. 

Redha dengan 'kekalahan' 

Saya merasakan, sudah tiba masanya kita membuka lembaran baru pasca-PRU13 ini. Ya, kezaliman perlu diperangi. Yang benar perlu ditegakkan. Al-Haq mesti terus diperjuangkan.

Tetapi, pernahkah kita bermuhasabah dan berfikir seketika, mengapa Allah mentakdirkan, keputusan PRU13 sedemikian rupa..? Mengapa setelah penat berusaha, bermunajat bagai, solat hajat dan sebagainya, Allah menentukan untuk kita belum lagi memenangi pilihan raya ini..? 

Mudah, kerana Allah tidak mengijinkanNya.

"Tetapi bileh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, walhal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, walhal itu tidak baik bagimu."
[al-Baqarah, 2:216]

Ya, anda boleh terus berhujah dan berdebat sampai matahari terbenam dan terbit semula, bahawa kekalahan ini berpunca daripada ketidakadilan BN dalam merencana pilihan raya kali ini. Bahawa sekiranya diberi peluang yang adil, padang permainan yang sama rata, pasti PR dapat sekurang-kurangnya menandingi jumlah kerusi yang dimenangi BN, bukan..?

Hakikatnya? Allah tidak megnijinkanNya. Belum lagi. Pahit, tetapi ia perlu ditelan.

Dan boleh jadi kemenangan yang ditunda ini adalah disebabkan oleh kelemahan dan kemaksiatan pada diri kita juga. Kekalahan yang berlaku adalah disebabkan lalai dan alpanya kita dalam memenuhi tanggungjawab kita sebagai 'abid dan khalifahNya di muka bumi. Dan boleh jadi, kemenangan yang belum diberi ini adalah kerana kita belum lagi layak dan bersedia untuk menerimanya.

Allah bukan tak mahu beri, tetapi belum lagi. Senyum.

Seperti kisah para tentera di zaman 'Umar al-Khattab yang entah mengapa, tidak dapat memenangi sebuah peperangan, walaupon sudah puas mereka berusaha dan mengatur strategi. Apabila diperiksa dan diteliti, rupa-rupanya ada dalam kalangan mereka yang tidak bersugi dan bersungguh dalam meluruskan saf solat, sehingga menyebabkan Allah menunda kemenangan buat mereka.

Mata terkebil-kebil. Woah, bersugi dan meluruskan saf solat sahaja..?? 

Ya. Kita bagaimana..? Err.. Anda perlukan tisu untuk lap habuk di mata itu..? 

Bukan, saya tidak mengatakan yang bersugi dan tidak meluruskan saf adalah punca kekalahan PR dalam PRU13. Peluh besar. Tapi saya merasakan, sudah tiba masanya untuk kita mencari, sama ada kita sudah 'bersugi' dan 'meluruskan saf' atau belum. Maknanya, ada tak perkara-perkara yang kita abaikan dalam mengejar kemenangan yang nyata? Atau masih adakah jahiliyyah dan maksiat pada diri, yang berkarat tebal yang perlu disental>'

Kata 'Umar al-Khattab, “Perkara yang aku takuti padamu bukanlah musuhmu, tetapi dosa-dosa kamu yang menjadi hijab kepada pertolongan Allah.

Ok mari nanges secara berjemaah.

Apa selepas ini? 

Saya risau melihat perkembangan terbaru pasca-PRU13 apabila sentimen perkauman ditiup kencang oleh pihak-pihak tertentu. Kaum Cina terutamanya, disalahkan dan dituduh sebagai punca utama kepada kekurangan sokongan terhadap BN. Malah akhbar Utusan Sampah pada hari ini (7 Mei 2013) tanpa segan silu tak tahu malu, memuatkan pada muka hadapannya persoalan provokasi berbaur perkauman, "Apa lagi Cina mahu?"

Tersembur. 

Sekiranya beginilah caranya yang mahu dimainkan oleh pihak BN, saya melihat masa depan yang suram lagi mengerikan buat politik tanah air. Ironi bagaimana dalam ucapan kemenangannya, Dato' Sri Najib mengakui bahawa politik berasaskan perkauman tiada tempat di dalam negara ini, walhal Presiden MCA yang sudah tidak kekal lama, Chua Soi Lek menyifatkan pilihan raya kali ini adalah pertembungan antara kaum. Media-media utama di bawah telunjuk BN terus-menerus memainkan isu perkauman. Adoiii! 

Mujurlah Ibrahim Ali dan Zulkifli Nordin tidak menang kali ini. Eh.

Politik berasaskan perkauman tidak lagi relevan di Malaysia, tidak lagi relevan di mana-mana. Ia wajar diperangi dan ditolak sepenuh hati, kerana bukan sahaja ia bertentangan dengan nilai-nila universal manusiawi, malah yang lebih utama daripada itu, ia bertentangan sama sekali dengan risalah nubuwwah yang diperjuangkan Nabi SAW.

Pada masa yang sama, saya teruja, menantikan persidangan parlimen yang akan datang. Ahli-ahli parlimen BN sudah semakin tidak selesa dengan berkurangnya rakan-rakan mereka di parlimen. Harapnya mereka lebih seriyes dan telus dalam mentadbir negara, dengan adanya pasukan pembangkang yang lebih dominan kali ini. Saya juga tidak sabar mahu menyaksikan dinamika pasukan pembangkang, yang terdiri daripada ahli-ahli berhormat seperti Ustaz Nasaruddin Tantawi, Nurul Izzah, Rafizi Ramli, Gobind Deo dan Lim Guan Eng. Moga rakyat akan lebih mendapat manfaat daripada perkembangan terbaru ini. 

Ternanti-nanti juga BN untuk memenuhi segala tok nenek manifesto yang telah digula-gulakan mereka. Dengan jumlah hutang negara yang semakin meningkat, mampu ke bang nak penuhi semua manifesto tu..? 

Juga, sebagai dai'e yang inshaAllah akan meneruskan kerja-kerja pentarbiyahan dan berdakwah, tugas-tugas membina manusia pastinya akan tetap berjalan, malah semakin rancak lagi biidznillah. Apa yang pasti, masyarakat di luar sana masih jauh daripada Islam. Keputusan pilihan raya ini jelas menunjukkan bagaimana ramainya orang Melayu Muslim yang termakan dengan gula-gula dan pujuk rayu BN dalam memancing undi. Ah, betapa murahnya kita!

Maka tugas-tugas membina jiwa-jiwa yang masih haus dan lapar dengan sentuhan rabbani ini akan menjadi lebih getir dan penting lagi, sementelah cabaran yang menanti semakin kompleks dan mengalirkan peluh besar. Semakin kuat dan laju musuh bekerja, maka semakin kuat dan laju jugalah para tentera Allah perlu bekerja. Malah lebih laju dan kuat lagi! 

Arakian bulatan-bulatan yang menggembirakan, konferesn-konferens yang meriangkan dan perhimpunan-perhimpunan yang menggirangkan mesti terus dirancakan lagi. Di pertemuan-pertemuan inilah kita membumi dan mengakarumbikan fikrah, agar kita lebih kuat dan bersedia di masa hadapan. Tidak perlulah terhegeh-hegeh di saat-saat akhir mahu mencari sukarelawan untuk pergi mencula, berkempen, meraih undi dan menjadi PACA heyy..!

Pandang kiri, pandang kanan. 

Kesedaran itu bermula daripada bawah, inshaAllah. Saya mengimaninya dengan sepenuh hati; maka saya perlu bekerja dengan lebih kuat dan gigih lagi bagi menyentuh dan membina lebih banyak jiwa-jiwa manusia di luar sana. Sifirnya mudah; lebih ramai yang menyedari dan menghargai keindahan Islam, maka lebih ramai juga yang akan bersetuju dan memilih pemerintahan berasaskan Islam. Hoyeah.

Mungkin kekalahan kali ini untuk memberi kita lebih masa untuk mempersiapkan diri, untuk menggapai kemenangan yang besar suatu hari nantiMungkin bukan pada PRU14. Mungkin bukan PRU15. Mungkin bukan juga PRU16. Tetapi suatu hari nanti, apabila kita sudah bersedia, apabila kita sudah benar-benar layak memegang amanah ini, ketahuilah, tiada sebab untuk Allah menundakannya lagi.

Apatah lagi sebagai seorang marhaen yang mendambakan sorgaNya yang abadi, apalah erti kekalahan di dunia ini, andai yang kita kejar adalah kemenangan hakiki di sana nanti? Apalah sangat kekalahan yang sekejap ini, jika mahu dibandingkan dengan kejayaan yang agung lagi berkekalan di sorga nanti..? 

Bunga-bunga dafodil berterbangan riang.


Ini masanya untuk kita mengukuhkan saf-saf kita! Ayuh! [Kredit]

Ya, kita mungkin 'kalah' kali ini. Tapi saya amat yakin, ia adalah sebuah kekalahan yang memenangkan, kerana betapa banyak ibrah dan hikmah yang telah kita kutip daripada apa yang berlaku.

Ia mungkin sebuah kematian, tetapi percayalah, ia sebuah kematian yang menghidupkan. Liahatlah di luar sana! Berapa ramai kini jiwa-jiwa yang tersedar, yang bukan setakat tmenyokong, malah mendokong dan menggerakkan perjuangan untuk menegakkan Islam..?

Dan ia mungkin sebuah kejatuhan, tetapi ketahuilah, jatuhnya kita pada kali ini, hanya untuk menyaksikan kita bangkit semula dengan penuh kekuatan, kesegaran dan keyakinan yang baru. 

"Bilakah datangnya pertolongan Allah..? Ketahuilah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat!"
[al-Baqarah, 2:214]

Kalau bukan ini kali, lain kali masih ada, inshaAllah! 

Ah. Mata bersinar-sinar.

Yang lebih utama, saya amat bersyukur kerana Ustaz Azhar Idrus masih dapat terus berceramah di negeri Selangor.

Eh?

Jika diikutkan hati, mahu ditulis lebih panjang lagi. Namun cukuplah setakat ini. Penulisan berkisarkan politik memang tidak akan habis dan puas, walau sampai esok pagi habis bercawan-cawan kopi.

Analisa saya mungkin tidak benar-benar komprehensif. Tapi saya kira, ia cukup mewakili apa yang bermain di kepala saya. Oh ya, anda berhak untuk tidak bersetuju. Malaysia sebuah negara demokrasi bukan..? Senyum.

Ah terasa seperti mahu menjadi penganalisa politik sepenuh masa pula! Wahai! 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

tambah ilmu lagi :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...